Veelgestelde vragen

Wonen

Welke erkenningen heeft Borgerstein?

"Borgerstein is een vergunde zorgaanbieder (VZA) en heeft een erkenning voor RTHof Rechtstreeks Toegankelijke Hulp. We zijn vergund en erkend door het VAPH."

Moet ik 7 op 7 in Borgerstein wonen?

"In Borgerstein kan je uit een heel gamma aan ondersteuningsvormen kiezen, afhankelijk van je noden en wat je persoonsvolgend budget toelaat. Je kan voltijds of deeltijds in Borgerstein wonen; je kan ook enkel overdag komen, van een halve dag per week tot 5 dagen per week. Daarnaast komen we ook aan huis begeleiden, als je alleen woont of nog met je familie of anderen."

Mag ik een huisdier meebrengen?

"Je eigen hond of kat meebrengen kan niet in Borgerstein. Een vogeltje in een kooi of visjes in een aquarium kunnen wel. Dieren zoals konijnen, die buiten in een hok kunnen bijgehouden worden, mogen ook meekomen. We vragen wel dat je voor je dieren zelf goed kan zorgen en dat de vraag om een diertje bij te houden altijd besproken wordt."

Is er wifi aanwezig in Borgerstein?

"Ja, er is wifi in Borgerstein. Je betaalt hiervoor maandelijks een kleine bijdrage om de wifi te gebruiken."

Kan ik op vakantie gaan als ik in Borgerstein woon?

"In Borgerstein zelf organiseren we geen vakanties, maar we zoeken graag samen met jou naar een geschikte vakantieplek. Wij werken hiervoor samen met heel wat organisaties zoals ziekenfondsen, Sjarabang, Rode Kruis, ..."

Mogen vrienden en familie op bezoek komen?

"Vrienden en familie kunnen altijd op bezoek komen. Het kan zinvol zijn om vooraf even af te spreken, zodat je vrienden en familie zeker weten dat je in Borgerstein bent als ze komen."

Mag ik zelf kiezen waar ik ga wonen?

"Borgerstein heeft verschillende verblijfsadressen. In de mate van het mogelijke proberen wij tegemoet te komen aan jouw verblijfswensen. Er zijn echter heel wat factoren die mee bepalen waar iemand al dan niet kan wonen. Zo kan bijvoorbeeld iemand niet wonen op een van de woonerven (in de stad), als die elke nacht zorg nodig heeft. In de woonerven is er namelijk geen actieve nachtbegeleider aanwezig. Er is wel een begeleider die 's nachts blijft slapen."

Ik zou graag alleen wonen. Hoe weet ik welke woonvorm voor mij mogelijk is?

"Samen gaan we altijd op zoek naar wat voor jou het beste is. Je wensen om op een andere manier ondersteund te worden, zullen altijd multidisciplinair (dit zijn de nodige professionele medewerkers), met je netwerk en uiteraard jezelf besproken worden."

Hoeveel kost het om in Borgerstein te wonen?

"De woon- en leefkosten zijn afhankelijk van de plaats waar je woont en welke ondersteuning je nodig hebt. Je kan altijd contact opnemen met de maatschappelijke dienst voor meer informatie."

Ondersteuning

Ik ben minderjarig, mag ik naar Borgerstein komen?

"In principe ondersteunt Borgerstein volwassenen vanaf 18 jaar. Persoonsvolgende budgetten worden ook alleen uitgereikt aan mensen van meer dan 18 jaar. Zonder persoonsvolgend budget is de ondersteuning voor de meeste mensen financieel niet haalbaar. Via het systeem van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp kan je in beperkte mate van de verschillende vormen van ondersteuning gebruik maken. Als je jong volwassen bent, zou je via deze weg al eens kunnen proeven van de ondersteuning in Borgerstein."

Ik wacht nog op een PVB, wat zijn mijn mogelijkheden?

"Wij hebben een erkenning voor Rechtstreeks Toegankelijke Hulp.Via deze weg kan je al in beperkte mate van ondersteuning genieten in Borgerstein. Voor meer uitleg over RTH verwijzen we graag naar de site van hetVAPH."

Wat zijn de sportmogelijkheden?

"Het dagcentrum in Borgerstein organiseert ook sportactiviteiten. We proberen in te spelen op de vragen die cliënten hebben. Momenteel gaan we zwemmen, fitnessen, paardrijden, wandelen, ... We doen ook mee aan de Special Olympics en aan verschillende G-sportinitiatieven. Wie in Borgerstein verblijft, kan ook met de leefgroep aan sport doen. Er wordt in de leefgroep besproken wat kan en niet kan."

Kan ik kinesitherapie krijgen in Borgerstein?

"Wij werken samen met een team van zelfstandige kinesisten. Op voorschrift van de arts geven zij kinesitherapie. Dit kan in de speciaal uitgeruste kinezaal in Borgerstein plaatsvinden of in de woning. In principe worden alleen de cliënten, die in Borgerstein residentieel verblijven, door deze kinesisten gevolgd."

Kan ik in Borgerstein logeren?

"Wij hebben 1 logeerkamer. Deze behouden wij voor mensen die in een noodsituatie terecht komen en zeer snel residentiële ondersteuning nodig hebben. Als de logeerkamer niet bezet is door iemand in een noodsituatie, kan ze ook gebruikt worden door niet-residenten. Je kan deze kamer niet lang op voorhand reserveren."

Wat moet ik doen als mijn ondersteuningsvraag wijzigt? Krijg ik automatisch extra budget?

"Als je ondersteuningsvraag wijzigt en je meer ondersteuning nodig hebt, moet je een meervraag stellen aan het VAPH. Onze dienst maatschappelijk werk helpt jou en je bewindvoerder om de nodige stappen te zetten om een hoger PVB te bekomen. Soms is het lang wachten op een hoger budget."

Werken

Kan ik in het reguliere arbeidscircuit tewerkgesteld worden?

"In Borgerstein kan je ook verblijven als je in het reguliere arbeidscircuit werkt. De meeste cliënten in Borgerstein zijn vrijgesteld van werk."